bahan bahan nya:
300gm digestive biskut
140gm/5oz butter chair
275gm/10oz caster sugar (mami gunakan 100gm)
100gm blueberry
1tsp tepung jagung
3 x 300gm cream cheese
4tbsp tepung gandum
2tsp vanilla extract
3 biji telur besar
200ml soured cream (mami gunakan yogurt berries)
cara membuatnya:
1. Panakan oven 180C. Loyang alas aluminium foil.
biskut masukan kedalam blender kisar halus.
masuk butter cair kisar supaya rata.
tuang diloyang ratakan mampat dengan belakang sudu.
bakar selama 10 mins.
biar sejuk selama 10 mins.
2. bahan sauce
1tbs air sejuk + 1 tsp tepung jagung kacau rata + 25gm gula + berries
di api yang perlahan kacau sehingga gula larut.
sederhanakan api kacau hingga mendidih 1 ke 2 mins
hingga sos pekat.. biar sejuk
3. Crean cheese dikacau hingga lembut kembang + gula kacau kembang
masukan tepung, vanilla, telur & yogart kacau rata
4. Tuang 1/2 adunan cheese kek ke dalam loyang.
tuang 1/2 adunan sos berries ke atas adunan kek tadi.
kemudian tuang lebehan aduan kek ke atas berries sos ratakan.
lebehan berries tuang keatas adunan kek tadi.
gunakan pemegang sudu di lorekan bulat bulat kekiri ke kanan suka hati lah
5. Bakar diapi 180C tadi selama 15mins.
kemudian perlahan kepada 120C selama 30mins
padam api biarkan kek didalam oven selama 1 jam.
kemudian buka pintu oven sedikit diamkan kek lagi 1 jam
dan akhir sekali diamkan di suhu bilik selama 3 jam
atau masukan ke dalam peti sejuk semalaman
hehehe mesti sabau diamkan dia betapa berejam rejam ... hehehe
baru boleh potong... ooo rasa yummy
but per bar 606kcls... boleh tergugat if siapa on diet ni....
Recipe ini mami dapat dari majalah BBC Goodfood Asian Edition - August 2013
pertama kali buat bawa ke pejabat
kawan kawan kata sedap ... alhamdullilah
Selamat mencuba...
nanti my girl tunang boleh buat ni soo can change the picture tu
No comments:
Post a Comment