Monday, 17 August 2015

9. DOUBLE CHOCOLATE CAKE

Bahan bahan nya:
225gm tepung
100gm oat
450gm butter
400gm gula
300gm choklat tulip di cairkan secara double boil
300gm kekacang (tidak gunakan pun boleh)
7 biji telur yang besar
1/2 sudu teh baking powder
30gm coco serbuk

#bahan tabur diatas:
300gm coklat cair dan sugar star color

cara membuat nya:
tepung, oat, coco serbuk & baking powder di campur 
gaul rata
butter dan gula di pukul mengunakan mixer hingga gebu
masukan telur satu persatu sambil di kacau hingga kembang
masukan tepung gaul rata
akhir sekali masukan coklat cair gaul rata
 loyang yang telah bersapu butter 
 ayak sedikit tepung ke dalam loyang
supaya mudah mengeluarkan kueh ini 
tuang adonan kedalam loyang
bakar selama 30 - 45 minit suhu 160 darjah
bergantung pada oven masing masing..
keluarkan kek dari loyang
# 300gm coklat chair (cara double boiling)
tuang diatas kek & tabur sugar star color

kepada pengemar coklat...  mami buat ini untuk majlis bertunang anak teman
selamat mencuba...

No comments:

Post a Comment