Bahan lapisan bawah:
250gm pulut hitam
250gm pulut putih
satukan pulut hitam dan putih rendam
(mami rendam semalaman, malam rendam pagi sudah boleh digunakan)
200ml santan kara
400ml air
1 st garam
cara membuat nya:
pulut cuci bersih, tuang di loyang, campur santan dan garam gaul rata....
kukus selama 45minit sambil di kacau... hingga pulut masak
angkat pulut yg telah masak
acuan di sapu minyak keliling nya terlebih dahulu
masukan pulut angaran 1/2 di acuan lompang tadi
kukus selama 5minit..
adonan atas:
300gm gula
5 biji telor
100gm tepong gandom
100ml santan pekat + air jadikan 650ml air santan
pewarna hijau..
satukan kesemua bahan tapis
masak diatas api sederhana sambil di kacau sahingga ia berwap
matikan api..
tuang adonan hijau ke dalam acuan pulut tadi
kukuslah selama 10 minit
#perhatian setiap kali buka kukusan.. perlulah lap tudung kukusan
itu supaya air tidak jatuh kedalam kueh...
satelah kueh sejuk boleh lah di keluar kan dari acuan,,
jika tiada acuan ini.. boleh juga gunakan loyang
cara sama hanya masa mengukus di panjangkan sedikit kerna
mengunakan acuan besar...
selamat mencuba....
No comments:
Post a Comment