Bahan bahan nya:
115gm tepung
50gm oat
225gm butter
200gm gula
150gm choklat tulip di cairkan secara double boil
150gm kekacang (tidak gunakan pun boleh)
3 biji telur yang besar
1/4 sudu teh baking powder
15gm coco serbuk
#bahan tabur diatas:
300gm coklat cair dan badam keping di panggang
cara membuat nya:
tepung, oat, coco serbuk & baking powder di campur
gaul rata
butter dan gula di pukul mengunakan mixer hingga gebu
masukan telur satu persatu sambil di kacau hingga kembang
masukan tepung gaul rata
akhir sekali masukan coklat cair gaul rata
loyang yang telah bersapu butter
ayak sedikit tepung ke dalam loyang
supaya mudah mengeluarkan kueh ini
tuang adonan kedalam loyang
bakar selama 45 minit suhu 160 darjah
bergantung pada oven masing masing..
keluarkan kek dari loyang
#150gm coklat chair (cara double boiling)
#150gm coklat chair (cara double boiling)
tuang diatas kek & tabur badam keping tadi..
mami buat ini untuk majlis bertunang anak mami
selamat mencuba...
No comments:
Post a Comment